Danone wspiera start mlodych na rynku pracy

Danone wspiera start młodych na rynku pracy

Firma Danone, lider na rynku produktów mlecznych w Polsce[1] i jeden z największych pracodawców w regionie, podpisała umowę o współpracy z Powiatowym Zespołem Szkół w Bieruniu kształcącym w takich kierunkach jak: technik elektryk czy technik mechanik. Już w styczniu uczniowie bieruńskiej szkoły rozpoczną kształcenie w fabryce Danone w Bieruniu, która dostarcza produkty mleczne do przeszło 20 krajów w Europie i do USA.

Porozumienie jest kolejnym działaniem firmy na rzecz rozwoju lokalnego rynku pracy. Bliska współpraca między firmami oraz szkołami i uczelniami to najskuteczniejszy sposób dopasowania kwalifikacji przyszłych pracowników do faktycznych potrzeb generowanych przez rynek pracy.

Danone stawia na młodych z regionu

Umowa, podpisana dziś w Starostwie Powiatowym w Bieruniu przez Dyrektora Fabryki Danone w Bieruniu - Rafała Piwowarskiego, Dyrektora Szkoły - Teresę Horst i Starostę Bernarda Bednorza, gwarantuje realizację wspólnych przedsięwzięć edukacyjnych. Mają one na celu wsparcie uczniów z powiatu w przygotowaniu do samodzielnego wejścia na rynek pracy. Aby to osiągnąć, fabryka Danone w Bieruniu zorganizuje dla uczniów specjalne warsztaty, połączone z poznawaniem procesu produkcyjnego a także zaoferuje cykl praktyk zawodowych.

Współpraca między firmą a szkołą dla regionu

Taka współpraca jest dla szkoły bardzo cenna, ponieważ daje możliwość łączenia wiedzy nabytej w szkole z umiejętnościami potrzebnymi do rozpoczęcia swojej kariery zawodowej.Szkoła od lat stawia na współpracę z dobrymi pracodawcami z regionu, a Danone to dla nas ważna firma, ponieważ profil jej działalności pasuje do kierunków nauczania w naszej szkole – mówi Teresa Horst, Dyrektor Powiatowego Zespołu Szkół w Bieruniu.

Dzielenie się praktyczną wiedzą i poprzez to rozwijanie obecnych i przyszłych pracowników, to również jeden z kierunków strategicznych, jakie realizuje Danone, o czym wkrótce będą mogli przekonać się uczniowie z regionu. Obecnie w Bieruniu powstaje blisko 250 wariantów produktów mlecznych, które trafiają do ponad 20 krajów w Europie i do USA. Wiemy, że sukces fabryki oparty na ciągłym rozwoju eksportu to zasługa naszych pracowników. Dlatego stawiamy na to, by fabryka była przyjaznym miejscem do pracy i rozwoju dla obecnych i przyszłych pracowników. Jestem dumny z tego, że poprzez właśnie podpisane porozumienie możemy ułatwić start zawodowy młodym mieszkańcom regionu, którego częścią się czujemy. – mówi Rafał Piwowarski, Dyrektor Fabryki Danone w Bieruniu.

Podpisana umowa pozytywnie wpłynie na rynek pracy w regionie. Władze powiatowe z satysfakcją przyjęły nawiązanie współpracy między naszą wiodącą szkołą - Powiatowy Zespół Szkół w Bieruniu i firmą Danone, która swoją działalnością przyczynia się do rozwoju regionu, będąc jednocześnie dobrym i stabilnym pracodawcą. Ta współpraca otworzy nowe możliwości przed naszą młodzieżą – powiedział Bernard Bednorz, starosta będzińsko-lędziński.

Wiedza szkolna w praktyce

W Danone już od kilku lat prowadzony jest program praktyk i staży dla uczniów, przygotowujących się do podjęcia pierwszej pracy. Program przynosi wymierne rezultaty i jest ceniony przez samych praktykantów. Podczas praktyki doceniłem profesjonalne podejście i chęć nauczenia mnie nowych umiejętności przez pracowników Danone. Dzięki temu miałem okazję poznać wszystkie etapy procesu produkcyjnego. Kiedy dostałem propozycję pracy, nie wahałem się. – mówi Kamil Kowalski, absolwent programu praktyk, Elektromechanik w Fabryce w Danone.

Danone - dobry pracodawca w regionie

Firma Danone generuje w polskiej gospodarce zatrudnienie, w sposób bezpośredni oraz pośredni, na poziomie ponad 5000 miejsc pracy. Dla porównania, taka liczba miejsc pracy odpowiada 40% osób w wieku produkcyjnym w Bieruniu [2].

Zespół fabryki w Bieruniu tworzy ponad 600 pracowników, którzy chętnie wiążą się z Danone na wiele lat – średni staż pracy to 10 lat, a wskaźnik rotacji kadr wynosi 6% i plasuje się znacznie poniżej średniej krajowej (21%[3]). Potwierdza to, że Danone jest dobrym i solidnym pracodawcą.

Pracownicy są sercem naszej firmy. Dokładamy starań, by fabryka w Bieruniu była przyjaznym miejscem pracy, tworząc możliwości do rozwoju zawodowego pracowników i oferując szereg benefitów. Jedną z wielu naszych dobrych praktyk jest Program Doceniania Pracowników, polegający na dostrzeganiu pracy i osiągnięć współpracowników w zakresie efektywności, pracy zespołowej czy zaangażowania. Każdy pracownik może nominować do nagrody swojego kolegę lub zespół, który według niego powinien być wyróżniony. – mówi Kinga Kowalczyk, Kierownik ds. Personalnych w Fabryce Danone w Bieruniu.

W ramach współpracy pierwsza grupa uczniów z Powiatowego Zespołu Szkół w Bieruniu zapozna się
z działalnością fabryki podczas specjalnie zorganizowanej wizyty już 22 stycznia.

[1] Panel Handlu Detalicznego, Cała Polska (jako suma rynków: Hipermarkety, Supermarkety, Dyskonty, Sklepy spożywcze, Stacje benzynowe), sprzedaż wartościowa w skumulowanym okresie wrzesień 2017-pazdziernik 2018 w kategorii jogurtów, serków homogenizowanych, deserów mlecznych, kefirów, produktów mlecznych dla dzieci, mlek smakowych

[2] Aktualizacja badania Deloitte na zlecenie Danone „Danone – raport wpływu”, 2018.

[3] Źródło: http://www.outsourcingportal.eu/pl/userfiles/image/aktualnosci/2017/Kwiecie/11/Monitor_Rynku_Pracy_27_edycja_11_04_2017.pdf