Home / Kim jesteśmy / Biuro prasowe / GKS GieKSa Katowice w finale Danone Nations Cup w USA

GKS GieKSa Katowice w finale Danone Nations Cup w USA

07/06/2017
Zwycięzcy polskich eliminacji do Danone Nations Cup

Po zaciętej walce w finale Turnieju Młodej GieKSy Cup: American Dream zwyciężyła GKS GieKSa Katowice. Młodzi piłkarze już we wrześniu w nagrodę będą reprezentowali Polskę na Światowych Finałach Danone Nations Cup 2017 w Stanach Zjednoczonych.

W środę 7 czerwca br. wyłoniono polskiego finalistę Danone Nations Cup. Turniej zainicjowała Akademia Piłkarska Młoda GieKSa we współpracy z Danone. Wśród 8 drużyn, które wzięły udział w rozgrywkach, dwie wyróżniały się szczególną skutecznością na boisku: GKS GieKsa Katowice oraz GTV Stadion Śląski. To właśnie one stanęły naprzeciwko siebie w finałowym starciu, w którym stawką była niepowtarzalna okazja udziału w Światowych Finałach Danone Nations Cup 2017 w Nowym Jorku.

American Dream

GKS GieKSa Katowice wygrała swoje wszystkie mecze w fazie grupowej rozgrywek. W półfinale, po zaciętej walce, okazała się lepsza od Zagłębia Sosnowiec dopiero w serii rzutów karnych. GTV Stadion Śląski został raz pokonany w grupie przez Juventus Academy Piekary Śląskie. W półfinałach nie miał już sobie równych – bez problemu zwyciężył z MOSIR-em Jastrzębie 3:1.

Finałowe starcie o spełnienie amerykańskiego marzenia

„Wszystkie drużyny, a w szczególności dwa finałowe zespoły, pokazały się z bardzo dobrej strony zarówno jeśli chodzi o zachowanie zasad fair play, jak i styl gry” – powiedział Adil Hassoune, Dyrektor Fabryki Danone w Bieruniu, który kibicował młodym piłkarzom od pierwszego gwizdka. „W finałowym starciu przodowała jednak GKS GieKSa Katowice – grali mądrze, widziałem przemyślaną taktykę na boisku oraz dobrą pracę trenera z dzieciakami. Zasłużenie wygrali po serii rzutów karnych 3:1!” dodał.

Młodzi piłkarze ze Śląska na stadionie w Nowym Jorku

Na 17. już finał turnieju Danone Nations Cup, który w tym roku odbędzie się na jednym ze stadionów w USA, zwycięzcy ze Śląska polecą we wrześniu. Zmierzą się tam z rówieśnikami z ponad 30 krajów z całego świata. „Możliwość udziału w międzynarodowej imprezie sportowej to niesamowite doświadczenie dla tak młodych zawodników. Ich marzenie o graniu na wielkich piłkarskich arenach właśnie się realizuje” – cieszył się na wygraną swoich podopiecznych Tomasz Rogalski, Wiceprezes Akademii Piłkarskiej Młoda GieKSa. Na pytanie, czego sami zwycięzcy oczekują po Światowych Finałach, wszyscy zgodnie krzyknęli „dużo grania i doświadczenia”, a trener Łukasz Bagsik dodał do tego zestawu: „zwycięstwa”!

Danone realizuje marzenia najmłodszych i promuje #zdrowewybory

Danone, jako lider w branży świeżych produktów mlecznych, wspiera i promuje zdrowe wybory. Nie tylko w obszarze żywienia, ale również stylu życia. „Wiemy, że ruch to zdrowie, a odpowiednia dieta, choć bardzo ważna, nie wystarczy, by budować pełny kapitał dzieci na przyszłość” – mówiła Małgorzata Kołodrub, Dyrektor ds. Komunikacji grupy spółek DANONE. „Takie inicjatywy jak Danone Nations Cup motywują młodych ludzi do sięgania po swoje marzenia, promują oderwanie się od smatfonów i komputerów na rzecz codziennej aktywności fizycznej. Tym samym zachęcamy do dokonywania zdrowych wyborów” – dodała.

Danone Nations Cup

Danone Nations Cup to największy światowy turniej piłki nożnej dla dzieci w wieku 10-12 lat, zatwierdzony przez Międzynarodową Federację Piłki Nożnej (FIFA). Celem rozgrywek jest inspirowanie milionów dzieci do sięgania po swoje marzenia oraz promowanie pozytywnych, sportowych wartości, takich jak: humanizm, otwartość, współpraca, entuzjazm oraz zasady fair play.

Danone Nations Cup składa się z dwóch części – krajowych rozgrywek oraz światowego finału. Rocznie w turniejach lokalnych bierze udział 2,5 miliona dzieci z 32 krajów. 400 z nich wyjeżdża na wielki finał, co roku organizowany w innym miejscu na świecie. W 2012 roku odbył się na Stadionie Narodowym w Warszawie. Organizatorem Danone Nations Cup jest Danone, lider w tworzeniu smacznych i zdrowych produktów mlecznych wysokiej jakości. Firma jest częścią grupy spółek DANONE.

Więcej na www.danone.pl .

Danone