Home / Kim jesteśmy / Historia Danone

Historia Danone
Historia Danone

NA ŚWIECIE

Początki marki Danone sięgają Barcelony roku 1919, gdzie Isaac Carasso (ojciec Daniela, od imienia którego powstała nazwa firmy), w oparciu o współpracę z Instytutem Pasteura z Paryża, rozpoczął produkcję fermentowanych produktów mlecznych. Pierwsze jogurty pod nazwą Danone były sprzedawane wyłącznie w aptekach w Barcelonie.

Z kolei DANONE (jako grupa) powstał w 1973 roku z połączenia firmy BSN, producenta opakowań szklanych i napojów oraz Geravis Danone, producenta żywności. Pod obecną nazwą działa od 1994 roku. W ciągu ponad 40 lat funkcjonowania stała się jedną z największych firm spożywczych na świecie.

W POLSCE

Na polskim rynku produkty Danone pojawiły się po raz pierwszy w 1991 roku. Początkowo były importowane, ale pod koniec 1992 roku podjęto decyzję o rozpoczęciu produkcji w Polsce. W 1995 roku Danone wzbogacił się o fabrykę w Bieruniu na Śląsku.

Pierwszymi produktami Danone na rynku polskim były kefir i śmietana. Z czasem uruchomiono produkcję homogenizowanych serków smakowych oraz serków Petit Danone, znanych obecnie pod nazwą Danonki.

Dziś oferta firmy jest znacznie szersza – zawiera produkty przeznaczone dla dzieci, osób starszych, a także marki przynoszące korzyści zdrowotne osobom z problemami trawiennymi.

Po przeprowadzonej w latach 2015-2017 gruntownej modernizacji zakładu w Bieruniu specjalizujemy się głównie w produkcji jogurtów i serków, w tym pakowanych w nowoczesne i wygodne saszetki z zamknięciem oraz jogurtów pitnych w butelkach powyżej 100g. W fabryce funkcjonuje 15 linii produkcyjnych, na których powstaje 269 rodzajów produktów takich marek jak: Danone, Danonki, Danio, Gratka, Fantasia i Activia.

Wszystkie jogurty i serki produkowane w Fabryce w Bieruniu powstają wyłącznie z polskiego mleka . Dostawcy Danone troszczą się o dostarczanie mleka najwyższej jakości, przez co gwarantują bezpieczeństwo wytwarzanych z niego produktów. Jogurty i serki powstałe z polskiego mleka trafiają również na stoły konsumentów z ponad 20 krajów w Europie, a nawet z USA.

Danone to nie tylko produkty, to również programy społeczne za pomocą których wspieramy lokalne społeczności. W 2003 roku uruchomiliśmy program Podziel się Posiłkiem , w 2006, w ramach Koalicji Partnerstwo dla Zdrowia, Śniadanie Daje Moc , a w 2015 roku projekt Nowe Pokolenie Rolników .

Ciekawostki:

  • Egipcjanie pili już jogurt 4 tysiące lat temu.
  • „Ja – urt” znaczy po turecku kwaśne mleko.
  • W Bułgarii na jogurt mówi się „jugurt” i „kiseło mlako”.
  • Elie Metchnikoff, asystent Dyrektora Instytutu Pasteur’a Pasteura jest pierwszym człowiekiem, który dowiódł zdrowotnych właściwości jogurtu.