Home / Kim jesteśmy / Historia Danone

Historia Danone
Historia Danone

Początki Danone’a siegają sięgają Barcelony roku 1919, gdzie Isaac Carasso (ojciec Daniela, od imienia którego powstała nazwa firmy), w oparciu o współpracę z Instytutem Pasteura z Paryża rozpoczął produkcję fermentowanych produktów mlecznych. Pierwsze jogurty pod nazwą Danone były sprzedawane w aptekach w Barcelonie.

Z kolei Grupa DANONE powstała w 1973 roku z połączenia firmy BSN, producenta opakowań szklanych i napojów oraz Geravis Danone, producenta żywności. Pod obecną nazwą działa od 1994 roku. W ciągu 30 lat funkcjonowania stała się jedną z największych firm spożywczych na świecie.

Na polskim rynku produkty Danone pojawiły się po raz pierwszy w 1990 roku. Początkowo były importowane, ale pod koniec 1992 roku podjęto decyzję o rozpoczęciu produkcji w warszawskiej fabryce – w wynajętych halach Zakładu Mleczarskiego Wola. Dwa lata później doszło do pełnego przejęcia i wykupienia reszty ZM Wola, a w 1995 roku Danone wzbogacił się o kolejną fabrykę – w Bieruniu na Śląsku.

Pierwszymi produktami Danone na rynku polskim były kefir i śmietana. Z czasem uruchomiono produkcję homogenizowanych serków smakowych oraz serków Petit Danone, znanych obecnie pod nazwą Danonki. Dziś portfolio firmy jest dużo większe – zawiera produkty przeznaczone dla dzieci, osób starszych, a także marki przynoszące korzyści zdrowotne osobom z problemami trawiennymi lub podwyższonym poziomem cholesterolu.

Wszystkie jogurty i serki produkowane w fabrykach w Polsce powstają wyłącznie z polskiego mleka. Dostawcy Danone troszczą się o dostarczanie mleka najwyższej jakości, przez co gwarantują bezpieczeństwo wytwarzanych z niego produktów.

Ciekawostki:

  • Egipcjanie pili już jogurt 4 tysiące lat temu.
  • „Ja – urt” znaczy po turecku kwaśne mleko.
  • W Bułgarii na jogurt mówi się „jugurt” i „kiseło mlako”.
  • Elie Metchnikoff, asystent Dyrektora Instytutu Pasteur’a Pasteura jest pierwszym człowiekiem, który dowiódł zdrowotnych właściwości jogurtu.