Home / Krok ku zdrowiu / DLACZEGO WARTO JEŚĆ JOGURT? / 3 najważniejsze zalety jogurtu

3 najważniejsze zalety jogurtu

zdj 4 -podłużne wycięte lub pionowe

Najważniejsze zalety żywieniowe jogurtu to:

  1. Jogurt zawiera wapń dla mocnych kości.
    Wapń jest składnikiem, który należy dostarczać do organizmu w każdym okresie życia. Dzieciom potrzebny jest przede wszystkim do prawidłowego wzrostu  i rozwoju kości, dorosłym do utrzymania  zdrowych kości. Jogurt, jako źródło tego składnika, warto włączyć do codziennych posiłków.
  2. Jogurt jest produktem łatwostrawnym.
    Żywe kultury bakterii w jogurcie poprawiają trawienie zawartej w nim laktozy (cukru mlecznego) u osób mających trudności z jej trawieniem. Dzięki tej właściwości jogurty mogą być spożywane także przez osoby z nietolerancją laktozy i stanowić ważny element codziennej, zbilansowanej diety.
  3. Jogurt zawiera pełnowartościowe białko.
    Jogurt zawiera białko pełnowartościowe, co oznacza, że dostarcza wszystkich niezbędnych dla organizmu aminokwasów. Białko obecne w jogurcie przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej.