Home / Nasze produkty / Co wyróżnia nasze produkty?

Co wyróżnia nasze produkty?

Co wyróżnia nasze produkty? Jakość
 
Oceniając produkty i usługi często używasz stwierdzenia, że coś jest “dobrej” lub “złej” jakości. Często decydujesz się na droższy wyrób, ponieważ zdajesz sobie sprawę, że jakość wiąże się z kosztami i wymaga inwestycji. Jeżeli producent informuje, że posiada certyfikaty jakości, to zwiększa Twoje zaufanie do zakupionego wyrobu. Masz pewność, że spożywany produkt będzie smaczny i zdrowy.

Prawdziwe, polskie mleko
 
Wszystkie produkowane w polskiej fabryce jogurty i serki powstają wyłącznie z polskiego mleka. Nasi dostawcy troszczą się o dostarczanie nam mleka najwyższej jakości, gwarantując bezpieczeństwo wytwarzanych z niego produktów.

Więcej w zakładce Skąd pochodzi nasze mleko

Rozwój produktu
 
Robimy wszystko, by do Ciebie, naszego konsumenta, trafiały doskonałe produkty. Każdy nowy składnik, który pojawia się w produktach Danone, nowy dostawca czy proces produkcyjny, przechodzą  proces oceny ryzyka, ustalenia metod ich redukcji, kontroli i nadzoru.

Monitorowanie jakości produktu
 
Naszym priorytetem jest, abyś za każdym razem otrzymywał taki sam produkt, świeży i który smakuje tak samo, dlatego dokładamy wszelkich starań aby to osiągnąć. Bazujemy na zatwierdzonych dostawcach. Monitorujemy procesy na każdym etapie rozpoczynając już od oceny jakości surowca wchodzącego,poprzez cały złożony cykl produkcyjny zmierzający do uzyskania wyrobu gotowego, który trafia do magazynu. Doskonale wiemy, że na tym nie kończy się nasza odpowiedzialność. Produkty wyjeżdżają codziennie do naszych odbiorców specjalistycznym transportem chłodniczym, Warunki transportu i składowania naszych wyrobów w magazynach oraz hurtowniach to także elementy, które mamy pod nadzorem i regularnie monitorujemy czy nasze standardy są dotrzymywane. Docieramy też do sklepów, gdzie kontrolujemy warunki higieniczne i temperaturę. Na opakowaniach naszych produktów można znaleźć m.in. informację o tym, w jakiej temperaturze powinny być przechowywane, aby zachowały wartości odżywcze i najwyższą jakość do końca terminu przydatności do spożycia.

Potwierdzenie wiarygodności
 
Nasze oświadczenia zdrowotne muszą być udokumentowane nie tyko testami klinicznymi, ale też badaniami potwierdzającymi zawartość konkretnego składnika wyrażoną w gramach, w mililitrach.
Dla produktów określanych mianem jogurtu niezwykle ważne jest potwierdzanie odpowiedniego poziomu bakterii jogurtowych, które muszą być przez cały okres przydatności do spożycia utrzymywać się na poziomie określonym przez przepisy. . Na bieżąco monitorujemy więc  ilość bakterii jogurtowych w naszych produktach, np. Lactobaccillus casei w Actimelu czy Bifidobacterium w Activii.

365 dni starań
 
Osiągnięcie najwyższej jakości produktów to dopiero pierwszy krok. Kolejny to utrzymanie jej i… doskonalenie. W walce o jakość i bezpieczeństwo produktów jesteśmy uparci, dlatego zdefiniowaliśmy zasady Programu Bezpieczeństwa Żywności, a nasz zakład produkcyjny jest audytowany zgodnie z międzynarodowymi standardami bezpieczeństwa żywności (Food Safety) przez American Institute of Banking International (AIB International).

Audytorzy przyglądają się praktycznie wszystkiemu, co dzieje się w fabryce i może mieć wpływ na jakość naszych jogurtów i serków. Nasze starania dotyczące zapewniania jakości i bezpieczeństwa produktów procentują – w audytach otrzymujemy wysokie noty. Bardzo dobra ocena naszej fabryki przez audytorów jest potwierdzeniem zaangażowania całych zespołów w budowanie wysokiego standardu bezpieczeństwa.

W Danone wiemy, że aby utrzymać standardy jakości i bezpieczeństwa na wysokim poziomie, trzeba o nie dbać 365 dni w roku. I to nie tylko w fabryce. Od kilku lat audyty AIB są również przeprowadzane w centrach dystrybucyjnych.

Karta jakości Danone
 
We wszystkich fabrykach Danone na świecie obowiązuje Karta Jakości Danone, wyznaczająca najwyższe standardy dotyczące bezpieczeństwa i jakości naszych produktów. By je spełnić, już w 1998 roku wdrożyliśmy w naszej firmie system HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point – Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli). System ten umożliwia identyfikowanie i nadzorowanie tych punktów procesu produkcyjnego, które – jeśli byłyby pozbawione kontroli – mogłyby stworzyć nieakceptowalne w firmie ryzyko dla jakości i bezpieczeństwa naszych produktów.

Wdrożyliśmy też w naszej firmie Zintegrowany System Zarządzania,w skład którego weszły m.in. międzynarodowe normy jakościowe w zakresie bezpieczeństwa żwyności FSSC 22000, a także system zarządzania środowiskowego ISO 14001:2004.

Jako firma odpowiedzialna, Danone wykracza jednak poza ogólnie przyjęte normy dotyczące bezpieczeństwa oraz jakości produktów i tworzy własne. Stworzony w naszej firmie specjalny program dotyczący jakości, bezpieczeństwa produktu i ochrony środowiska –  Danone Quality, Safety&Environment (DQSE)  – obejmuje wszystkich naszych dostawców mleka. Zapewnia nadzór nad jakością przez cały czas powstawania produktu: od gospodarstwa, z którego pochodzi mleko aż po fabrykę. Dzięki temu zarówno firma, jak i hodowcy mają pewność, że konsumentom dostarczane są produkty mleka najwyższej jakości, którego pochodzenie i warunki wytwarzania są w pełni znane oraz zgodne z przepisami.